Wat kost een logo?
Wat kost het nou echt om een logo te laten maken? Dit is een lastige vraag, maar wel een die wij gaan proberen te beantwoorden. Je hebt heel wat verschillen in kwaliteit van logo’s. Sommige zijn simpel, zoals bijvoorbeeld het logo van Apple en sommige zijn wat ingewikkelder, zoals dat van Starbucks. Beide logo’s zijn doeltreffend en werken voor de sector waarin zij zich bevinden alhoewel je je kunt afvragen waarom er voor een koffiemerk een engel wordt gebruikt. Als je kijkt naar de grote merken en hun logo’s, dan zijn deze vaak simpel door het gebruik van één vorm, één of twee kleuren en gemakkelijk in één oogopslag te herkennen. Dit komt vaak wel door de marketing, de producten en de strategie die deze bedrijven gebruiken om de naamsbekendheid van de merken (brands) te verhogen.
Dertien in een dozijn logo’s
Er zijn talloze logo ontwerp websites (goedkope logo laten ontwerpen zeg maar), die vaak ook goed werk leveren. Wat voor ons het probleem met een logo kopen van 85 – 350 euro is, is dat het dertien ineen dozijn logo’s zijn. Het zijn elementen die eerder zijn gebruikt of niet aansluiten bij je merk. Wil je vervolgens revisies of meer voorstellen zien, dan zal je meer moeten gaan betalen. Ons advies zou zijn dat, als je bij zo’n website je logo laat maken, om je logo te uploaden naar Google Image Search. Met deze tool kun je zien of jouw logo al ergens anders op het net voorkomt. Betaal dan ook vooral niet. Dit is plagiaat en dat moet je niet pikken. Je betaalt immers voor een uniek logo. Ook worden vaak elementen ingekocht bij iStock, Getty Images of andere beeldbanken, waardoor het er gaaf komt uit te zien, maar niet uniek is. Iemand heeft deze elementen ooit een keer gemaakt en verkocht aan een beeldbank. Dat wil niet zeggen dat er geen beeldmerk recht op deze elementen zitten. Er hangt namelijk een ander prijskaartje aan mocht je kiezen een standaard element te gebruiken. Let hier dus op als je een pakketlogo ontwerp gekozen hebt. Goedkoop is vaak duurkoop.
Letterlogo ten opzichte van een beeldmerklogo
Een letterlogo zoals dat van Google, Coca-Cola of Kellogg’s is gemakkelijker vorm te geven dan een beeldmerklogo; het is niet veel meer dan een lettertype uitzoeken en dat aanpassen, totdat je de perfecte vorm hebt gevonden. In een beeldmerklogo zit meer tijd omdat de naam van de onderneming ook als het beeldmerk zelf vormgegeven moet worden. Voorbeeld van beeldmerklogo’s zijn: NS, Interpolis, Shell enz.
Een logo laten ontwerpen door een logo ontwerpbureau
Een logo ontwerp is een heel proces en er zitten veel haken en ogen aan. Wat de een mooi vindt, spreekt de ander juist niet aan. Het is daarom ook van groot belang dat je over wat jouw exacte wensen zijn, goed overleg hebt met je ontwerper of een bureau . Vaak heb je wel een idee hoe een logo eruit moet zien, maar die gedachten zijn nog vaag. Zoek op het internet en Google eens op logo design. Hier kom je veel logo’s tegen, die weleens zouden kunnen werken voor jouw bedrijf. Het kopiëren van een beeldmerk is niet aan te raden, sterker nog het mag simpelweg niet. De uitstraling, die een logo heeft of het gevoel dat je erbij krijgt, is dan ook zeker iets dat je mee kunt nemen naar je ontwerper. Hoe meer je kunt beschrijven hoe het logo eruit moet komen te zien, hoe makkelijker en goedkoper het zal zijn voor de ontwerper(s) om het logo vorm te geven. Denk wel dat wat jij mooi vindt, niet altijd werkt. Vaak ben jij niet je eigen doelgroep. Probeer jezelf eens te verplaatsen in je doelgroep en welke beeldenzij zouden verwachten van jouw onderneming.
Grafisch ontwerpers zijn altijd bezig met vorm en visuele elementen uit het dagelijks leven. Dit is ook waar de inspiratie vandaan komt en ze hebben tijd nodig om goed na te kunnen denken (bewust en onbewust), te schetsen en vooral om te kunnen testen met de vorm, kleur en lettertypes.
$1.000.000 voor een bedrijfslogo?
We hebben de kostprijs van de grotere merken eens op een rijtje gezet om het verschil in prijs te zien.
- Pepsi= $ 1.000.000
- BP = $ 211.000.000
- Accenture = $ 100.000.000
- Nike = $ 35
- Coca-Cola = $0.35 (door de financiële man ontworpen)
- Google = $ 0 (is door één van de oprichters ontworpen).
Wat kost het om een logo te laten ontwerpen?
Hoe duidelijker je bent over wat je verwacht van jouw logo, hoe goedkoper het zal zijn. Beginnende ontwerpers zullen voor het vervaardigen hiervan tussen de 35en 50 euro per uur vragen. Ervaren freelancers vragen tussen de 50 en 75 euro per uur. Designbureaus vragen voor een logo vaak een “fixed fee” (vaste prijs).
Kies je voor een beginnende designer of een freelancer, dan kunnen daar te gekke dingen uitkomen, alleen ben je niet zeker wat de eindafrekening zal zijn. Bureaus met hun vaste prijs weten exact hoe lang ze aan een logo kunnen werken, om het resultaat te boeken dat jij voor ogen hebt. De meeste bureaus werken met meerdere designers, wat vaak een pré is, vooral omdat zij intern met meerdere personen de keuzes kunnen overleggen, om zo door te ontwikkelen en bij het logo uit te komen, dat jij voor ogen hebt.
Ontwikkeltijd
Niet geheel onbelangrijk is de tijd waarin een goed effectief logo gemaakt kan worden. Afhankelijk van de input en de helderheid van de vraag, zal een goedlogo binnen 10 á 25 uur gemaakt kunnen worden, inclusief revisies en presentaties. Houd er wel rekening mee dat het proces rusttijd nodig heeft, waarin de ontwerper in zijn onderbewuste bezig is met het logo. De gebruikelijke looptijd voor een logo zal tussen de 2 en 4 weken zijn.
Tip!
Vergeet niet om jouw beeldmerk te laten registreren, zodat je zeker bent dat jouw bedrijf de enige is, die dit logo mag gebruiken. Het zou zonde zijn als je na 10 jaar een ander logo moet nemen, omdat iemand anders jouw logo heeft vastgelegd.
Nadenkertje
Er zijn een hoop dingen waaraan je moet denken bij het kopen van het logo en het kiezen van je ontwerper. Wij hebben een gratis te downloaden boek gemaakt met veel tips en dingen waarop je zou moet letten.