< Terug naar blog

Creatieve-inspiratie-voor-een-effectief-brandbook-ontwerp-bij-Green-Creatives

Wat is een brandbook?

Auteur foto

In dit artikel

Editor's Picks

Jouw visie, onze expertise. Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan.

Wat is een brandbook?

Een brandbook, ofwel huisstijlreglementenboek, is een document dat alle richtlijnen bevat over de vormgeving van jouw bedrijf en de producten en diensten. Jouw bedrijf als merk is enorm belangrijk, zo belangrijk dat een merk meer impact op consumenten kan hebben dan de producten die verkocht worden. Een sterk merk zorgt ervoor dat consumenten hun budget aanpassen aan de producten van jouw bedrijf. Zij kopen het merk door de associatie en de ervaring die ze ermee beleven.

Een-blik-op-het-artistieke-proces-van-huisstijlontwikkeling-bij-Green-Creatives

Door jouw bedrijf als een eenduidig en strak merk neer te zetten, bereik je sneller jouw klanten, roep je beeldassociatie en herkenning op. Wist je dat een beeld of merk gemiddeld 20 keer gezien moet zijn voordat er herkenning ontstaat? Als die 20 momenten telkens anders zijn, ondermijnt dit waar jij en jouw bedrijf voor staan. Eerste indrukken tellen, dus zorg dat die indruk consistent is met alle andere keren dat jouw bedrijf in beeld komt.

Wat zijn de basiselementen van een brandbook?

De basiselementen van een brandbook zijn: naam, logo, typografie, kleur, fotografie, compositie, patroon en materiaal (toepassing online en offline). Deze elementen kunnen zowel online als offline worden toegepast. Offline zijn ze herkenbaar aan de locatie, het gebouw, het interieur, de werkplekken, de omgeving, producten en verpakkingen. De grootte van jouw brandbook hangt af van de productie, transport en distributie van jouw product.

Voordat je begint met een brandbook, is het belangrijk dat jouw merk een duidelijk verhaal vertelt. Denk na over wat je wilt betekenen voor consumenten en wat je wilt uitstralen. Pas na deze fase ga je werken aan het brandbook.

Niet alleen de basiselementen zijn cruciaal, maar ook hoe deze worden uitgevoerd. Neem bijvoorbeeld het logo van Twitter. Er is nagedacht over de kleur, het type bestand, de achtergrondkleur en waar het logo wordt gebruikt. Wanneer het logo ingekleurd wordt met een bananenprint, is het misschien minder herkenbaar voor consumenten. Een uitleg over een logo in een brandbook is dus veel uitgebreider dan alleen het knippen en plakken ervan.

Voor wie is een brandbook?

Een brandbook wordt vaak gebruikt door bedrijven om het personeel een eenduidige huisstijl mee te geven. Het personeel moet zich kunnen identificeren met jouw merk en dat begint bij het verduidelijken van de visualisatie van het merk. Zo voorkom je dat er zakelijke e-mails worden verstuurd met verschillende lettertypen, kleuren of corpsgroottes of een formele of informele aanduiding. Als dit niet overeenkomt, kan dit rommelig en onprofessioneel overkomen en schadelijk zijn voor het imago van jouw merk.

Een brandbook is niet alleen voor werknemers, maar voor iedereen die te maken heeft met jouw merk. Dit geldt ook als het logo van jouw merk in een blogpost wordt gebruikt. Er moet toegang zijn tot jouw brandbook, zodat niet de verkeerde kleur of typografie wordt gebruikt. Zo laat je een duidelijk en sterk merk zien!

Samensmelting-van-kunst-en-strategie-in-brandbook-design-door-Green-Creatives

Wat doet een huisstijl handboek in het kort:

Een merk als belevenis: Jouw merk is meer dan een logo of een product; het is een beleving voor de consument. Een brandbook helpt deze beleving consistent en betekenisvol te maken, waardoor jouw merk een speciale plaats in het hart van je klanten kan innemen.

Herkenning creëren: Wist je dat een merk gemiddeld 20 keer gezien moet worden voordat herkenning optreedt? Jouw brandbook is de sleutel tot het creëren van deze cruciale herkenning, door consequente visuele elementen te gebruiken die jouw merk onderscheidend maken.

Consistentie: Consistentie is de hoeksteen van een sterk merk. Een brandbook zorgt ervoor dat elk aspect van jouw merk – van e-mails tot advertenties – een uniforme en professionele uitstraling heeft, wat vertrouwen en professionaliteit uitstraalt naar jouw klanten.

Een bron van inspiratie voor medewerkers: Een brandbook is niet alleen een tool voor marketing; het is ook een bron van inspiratie en richting voor jouw medewerkers. Het helpt hen zich te identificeren met het merk en draagt bij aan een sterkere bedrijfscultuur.

Innovatie binnen grenzen: Een brandbook beperkt creativiteit niet, maar biedt juist een kader waarbinnen innovatie en vernieuwing kunnen bloeien. Het geeft richting aan het creatieve proces en zorgt ervoor dat vernieuwingen nog steeds passen binnen de identiteit van jouw merk.

Veel gestelde vragen

Hoe Helpt een Brandbook bij het Creëren van een Consistente Merkbeleving?

Een brandbook is als een kompas dat richting geeft aan de visuele en stilistische presentatie van een merk. Het zorgt ervoor dat overal waar het merk verschijnt, het een herkenbare en uniforme uitstraling heeft. Dit creëert een naadloze en vertrouwde ervaring voor de consument, een ervaring die hen geruststelt in hun keuze voor het merk.

Waarom Blijft Herkenbaarheid Belangrijk, Zelfs bij Innovatie?

Het is als een dans tussen het oude en het nieuwe: een merk moet vernieuwen om fris en relevant te blijven, maar tegelijkertijd moet het zijn wortels niet verloochenen. Klanten hechten waarde aan herkenbaarheid; het biedt hen een gevoel van vertrouwen en vertrouwdheid. Dus, zelfs als een merk zich ontwikkelt, is het belangrijk om de kern van wat het merk uniek maakt te behouden.

Hoe Draagt een Brandbook Bij aan de Interne Bedrijfscultuur?

Een brandbook is niet alleen een gids voor de buitenwereld, maar ook een spiegel voor de werknemers. Het laat hen zien waar het bedrijf voor staat en inspireert hen om met trots en passie deel uit te maken van het grotere geheel. Dit creëert een werkomgeving waar iedereen zich verbonden voelt met het merk en gemotiveerd is om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel.

Op Welke Manieren Ondersteunt een Brandbook Flexibiliteit en Innovatie?

Denk aan een brandbook als een speeltuin met hekken. Binnen die hekken is er ruimte voor creativiteit en experiment, waarbij teams kunnen spelen met nieuwe ideeën binnen de vastgestelde grenzen. Dit stimuleert innovatie terwijl het merk toch herkenbaar en trouw aan zichzelf blijft.

Hoe Draagt het Gebruik van een Brandbook Bij aan het Succes van Marketingcampagnes?

Het gebruik van een brandbook in marketingcampagnes is als het zingen van een harmonieus lied. Elke campagne draagt bij aan het grotere verhaal van het merk, met een consistente look en feel die de identiteit van het merk versterkt. Dit maakt elke campagne herkenbaarder en aantrekkelijker voor consumenten, wat leidt tot meer impact en memorabiliteit.

 

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Vraag vrijblijvend
een offerte aan of stuur ons een whatsapp op +31641033796

Andere gerelateerde artikelen