< Terug naar blog

De toekomst van SEO in een AI-wereld: ChatGPT vs Google Bard

Green Creatives Blog

AI’s Invloed op SEO: Een Vergelijking Tussen ChatGPT en Google Bard

Het landschap van zoekmachineoptimalisatie (SEO) verandert in hoog tempo met de opkomst van krachtige AI-chatbots zoals ChatGPT en Google’s nieuwe Bard. Wat betekent dit voor de toekomst van het rangschikken van content en het verdienen van geld met SEO nu deze chatbots slimmer worden en geïntegreerd worden in zoekmachines?

ChatGPT vs Google Bard: Hoe vergelijken ze?

ChatGPT en Google Bard zijn beide AI-aangedreven chatbots die direct antwoord kunnen geven op zoekvragen. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen:

 • Trainingsdata: ChatGPT is beperkt tot data tot 2021, terwijl Bard realtime data van het web gebruikt. Dit betekent dat Bard vaak nauwkeurigere en actuelere informatie heeft.
 • Integratie: ChatGPT wordt geïntegreerd in Bing, terwijl Bard onderdeel zal worden van Google Search. Dit vormt een bedreiging voor de zoekmachinedominantie van Google.
 • Snelheid: ChatGPT neigt trager te zijn, terwijl Bard direct antwoord geeft.
 • Creativiteit: In veel gevallen geeft ChatGPT creatievere antwoorden op prompts in vergelijking met de meer rigide antwoorden van Bard.

Bij het testen van de twee chatbots, lijkt Bard te winnen qua nieuwsnauwkeurigheid en complexe zoekopdrachten zoals reistijden en richtingen. ChatGPT lijkt echter geavanceerder voor creatieve schrijfprompts, slogan ideeën en zelfs rap battles!

Beide chatbots onthouden zich van het verstrekken van gevaarlijke of onethische informatie, zoals hoe je een bank moet overvallen. Dit is een belangrijk aspect naarmate deze AI-tools zich blijven ontwikkelen.

Wat betekent dit voor de toekomst van SEO?

Omdat chatbots direct antwoord geven, roepen velen “SEO is dood!” Maar dit perspectief mist nuance. Dit zijn enkele voorspellingen over hoe SEO zich zal ontwikkelen in het AI-tijdperk:

 • Korte “transactionele” zoekopdrachten (bijv. “hoeveel eiwit moet ik eten?”) zullen waarschijnlijk direct beantwoord worden door chatbots. Dit waren toch al geen goede SEO-doelen.
 • Informatieve en transactionele intentie worden nog belangrijker. Bied echte oplossingen, niet alleen simpele antwoorden.
 • Lange, door mensen geschreven content met persoonlijke verhalen en expertise uit de echte wereld blijft waardevol. Chatbots kunnen dit nog niet vervangen.
 • Video SEO blijft groeien naarmate mensen gepersonaliseerd advies en aanbevelingen zoeken.
 • Gebruik AI om SEO-inspanningen te verbeteren, zoals het genereren van ideeën en conceptinhoud. Zie het niet als een bedreiging.
 • Dubbel inzetten op vertrouwen en autoriteit. Word een vertrouwde bron over een onderwerp door doordachte meningen en beoordelingen te geven.
 • Blijf zoekintenties en trends monitoren om minder competitieve zoekwoorden te vinden naarmate AI zich ontwikkelt.

Met de juiste strategie die gericht is op hoogwaardige content die echte waarde biedt, heeft SEO nog steeds een grote toekomst, zelfs met verbeteringen in chatbottechnologie. Het menselijke aspect doet er nog steeds toe!

SEO-content die de bots verslaat

Om AI-chatbots te verslaan, moet SEO-content diepgaande informatie en menselijke beoordelingen bieden. Bijvoorbeeld door:

 • Gedetailleerde productreviews met uitgebreide tests en vergelijkingen
 • Rating sites met echte consumentenervaringen en duidelijke scores
 • Lokale bedrijfsreviews met menselijke smaaktests en oordelen
 • Diepgravende artikelen over onderwerpen als garanties, met expertopinies

Door SEO-content te schrijven die informatief, behulpzaam en expertise-gedreven is, kan het de beperkingen van AI-chatbots overstijgen. De focus moet liggen op wat mensen echt willen weten, niet alleen op zoektermen. Zo blijft er een belangrijke rol weggelegd voor kwalitatieve, door mensen geschreven content.

Eindgedachten

AI-chatbots zoals ChatGPT en Google Bard veranderen het SEO-landschap zeker. Maar SEO is niet dood, het ontwikkelt zich. Met een slimme strategie die is afgestemd op hoe zoekgedrag verandert en AI als hulpmiddel gebruikt, biedt SEO nog steeds enorme kansen voor merken en bedrijven die hun zichtbaarheid en verkeer online willen laten groeien.

De sleutel is focussen op waardegedreven content die is afgestemd op de zoekintentie, terwijl AI-tools worden gebruikt om ideevorming en productie te verbeteren. Door bovenop opkomende trends en technologische verschuivingen te blijven, zullen SEO-professionals die deze nieuwe AI-wereld omarmen, blijven gedijen.

Het menselijke aspect blijft van belang!

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Vraag vrijblijvend
een offerte aan of stuur ons een whatsapp op +31641033796

Andere gerelateerde artikelen