< Terug naar blog

Auteursrecht van uw website

Green Creatives Blog

De auteursrechten achter uw website

De auteursrechten beschermen de maker van een website tegen plagiaat. Het auteursrecht is van toepassing op alle elementen van een website, zoals het ontwerp, afbeeldingen, teksten en andere creaties.

Welke onderdelen van de website vallen onder het auteursrecht?

Het auteursrecht is van toepassing op alles wat op een website te zien is. Dit omvat het logo, maar ook zaken als zelfgemaakte afbeeldingen, teksten of een persoonlijk ontwerp. Dit ontwerp bevat verschillende elementen, zoals de indeling van de pagina, het kleurenpalet en de vormgeving van de menubalken.

Heeft u zelf het auteursrecht?

Als de maker van een website ook de eigenaar is, heeft hij of zij automatisch het auteursrecht. In andere gevallen kan het complexer zijn. Als een werknemer een website maakt, behoudt de eigenaar van het bedrijf het auteursrecht. Als een externe websitebouwer de website maakt, behoudt hij of zij de auteursrechten, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt.

Gebruik van templates en freeware

Als een website wordt gemaakt met behulp van een template, moeten de auteursrechten van de template worden gerespecteerd. Het is verstandig om te controleren of de gebruikte template een vrije licentie heeft of dat er andere afspraken gemaakt moeten worden over het gebruik ervan.

Maak duidelijke afspraken over auteursrechten

Het is verstandig om duidelijke afspraken te maken over de auteursrechten voordat een website wordt gemaakt. Zo weet u zeker dat u of uw bedrijf de rechten behoudt op de inhoud en de opmaak van de website.

Hoe kunt u plagiaat tegengaan?

Als iemand elementen van uw website overneemt, is dat in strijd met uw auteursrecht en kunt u actie ondernemen.

Zoek uit wie de dader is

Om plagiaat te kunnen tegengaan, is het eerste wat u moet doen het achterhalen van de dader. Zoek op het internet of via andere bronnen naar het originele werk en vergelijk het met het werk waarbij plagiaat is gepleegd.

Stap naar de rechter

Als het niet lukt om het plagiaat op een andere manier op te lossen, kunt u overwegen om naar de rechter te stappen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een tijdelijke of definitieve voorlopige voorziening of door het instellen van een bodemprocedure. Voordat u de rechter inschakelt, is het verstandig om een advocaat te raadplegen.

Maak gebruik van een watermerk

Een watermerk is een afbeelding of tekst die op een afbeelding of ander werk wordt geplaatst, zodat het duidelijk is wie de maker is. Door een watermerk op uw afbeeldingen en andere werken te plaatsen, maakt u het moeilijker voor anderen om dit zonder toestemming te gebruiken.

Zorg voor een goede licentie

Als u uw werk online plaatst, kunt u overwegen om een licentie op te stellen waarin staat onder welke voorwaarden anderen uw werk mogen gebruiken. Zo kunt u bijvoorbeeld aangeven dat mensen uw werk mogen gebruiken mits ze er een bronvermelding bij plaatsen of mits ze u vragen om toestemming.

Voorkom plagiaat door duidelijke afspraken te maken

Het is verstandig om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van uw werk voordat u dit online plaatst. Zo weet u zeker dat u de controle behoudt over hoe uw werk wordt gebruikt en voorkomt u dat u onbedoeld plagiaat pleegt.

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Vraag vrijblijvend
een offerte aan of stuur ons een whatsapp op +31641033796