10 tips voor een goede website
Consumenten oriënteren zich steeds beter vooraf op internet voordat zij op een aankoop overgaan. Een goed werkende, professionele website is daarbij van essentieel belang. Maar eerst moet de consument jouw website überhaupt kunnen vinden tussen de overvloed aan websites. Wanneer iemand zich op internet aan het oriënteren is voor een schilderklus in zijn nieuwe huis kiest diegene sneller voor iemand met een professionele en verzorgde website. Ook al ben je nog zo een vakman, zonder goede website wordt het toch erg lastig. Hoe zorg je ervoor dat jou website vindbaar is en er goed uitziet? Hieronder volgen 10 tips.
1. Responsive design
Door de opkomst van de smartphone en tablets is responsive design anno 2014 van steeds groter belang. Waar het tot een aantal jaar terug speciaal was wanneer een website geoptimaliseerd was voor mobiele apparaten is het anno 2014 een must. Met responsive design wordt een intelligente website bedoeld die zich aanpast aan het type apparaat waarop het wordt weergeven. De leesbaarheid en layout blijven in tact doordat de website mee schaalt met het type apparaat. Een van de nieuwe criteria van Google om goed gevonden te worden is dat je site een responsive layout heeft.
2. Goede navigatie
Eenvoudige en duidelijke navigatie zorgt ervoor dat de website bezoekers makkelijk doorklikt en meer tijd op je website spendeert. De bezoeker vindt hierdoor eenvoudig de gezochte informatie. Plaats elementen op vaste, logische plekken en kies voor een overzichtelijke layout. Mensen lezen van links naar rechts dus de meest ideale plek voor een menu is links in beeld gevolgd door bovenin de website. Zorg er goed voor dat als je een menu maakt die bovenin je website staat deze meebeweegt bij het naar beneden scrollen.
3. Kruimelpad (breadcrumbs)
Het kruimelpad hangt nauw samen met goede navigatie. Een kruimelpad laat de stappen zien die de bezoeker heeft afgelegd binnen de website. Wanneer de bezoeker een paar stappen terug wilt doen kan er gewoon op een van de stappen in het kruimelpad worden geklikt. Google loves kruimelpaden (breadcrumbs) want een link naar een andere pagina zal Google oppikken en meenemen in je ranking.
4. Layout (inrichting)
Een van de lastigste aspecten van het bouwen van een goede website is de inrichting. Bezoekers beslissen in een split second of ze weg klikken of niet. Het is dus van groot belang dat de eerste indruk goed is. Het is daarbij handig om te weten wat het gedrag van de bezoekers van je website is. Er zijn verschillende plugins die het gedrag van je bezoekers meten. Door deze date goed te analyseren kom je erachter waar verbeterpunten liggen.
Handige plugin om het gedrag van je website bezoekers te meten
• Clicky by Yoast
5. Werk met afbeelding
Soms zegt een beeld meer dan 1.000 woorden. In het geval van websites is dit zeker het geval. Staat er teveel tekst dan raken (potentiële) klanten verveeld en klikken weg. Maak daarom gebruik van zorgvuldig gekozen afbeeldingen in combinatie met een sterk, bondig verhaal en duidelijke call to action plaatjes die mensen leiden naar een doel, bijvoorbeeld een contactformulier.
6. Houd je afbeeldingen zo klein mogelijk
Er zijn weinig dingen die irritanter dan een website met een lange laadtijd. Het is voor bezoekers reden nummer 1 om weg te klikken. Uit onderzoek is gebleken dat interrupties maximaal 1 seconden mogen duren voordat bezoekers de neiging krijgen om weg te klikken. Houdt daarom de afbeeldingen op je pagina zo klein mogelijk. Om de laadtijd zo laag mogelijk te houden is het handig om met CSS spirtes te werken. Door de afbeeldingen op de website te onthouden moeten ze niet telkens nieuw gedownload worden.
Handige WordPress plugins om de afbeelding klein te houden.
• Smushit
• Image Compressor
• EWWW Image Optimizer
7. SEO zoekmachine optimalisatie
SEO staat voor zoekmachine optimalisatie. Kort gezegd staat SEO voor alle instelling, content en overige activiteiten die als doel hebben de pagina hoog te laten eindigen in zoekmachines. Om jou website goed vindbaar te maken is het belangrijk om de volgende vragen te kunnen beantwoorden.
• Zijn de juiste targeted keywords (sleutelwoorden) gebruikt?
• Komen deze keywords terug in de titel, meta-description en url?
Handige plugin om beter te scoren bij zoekmachines:
• Yoast SEO plugin
8. Kijk vanuit het perspectief van de gebruiker
Voor het bouwen van een website is belangrijk om te bepalen wat de doelgroep is en wat het doel van de website is. Na het bepalen van het doel en de doelgroep kan er begonnen worden met het bouwen. Een veel voorkomende fout is dat het bedrijf vervolgens de website laat bouwen zoals zij hem mooi vinden. Echter, wordt hier de doelgroep helemaal vergeten. Het bedrijf is de doelgroep niet. Probeer tijdens het ontwikkelen van een website continu te bedenken, wat wilt de doelgroep? Een design wat jou aanspreekt spreekt vaak de doelgroep niet aan, dus test een aantal designs bij je doelgroep.
9. Doorlinken
Doorlinken is een handig manier om bezoekers kennis te laten maken met de hele website. Staat er op je website een stuk over het belang van de juiste hardloopschoenen dan is het tactisch om in dit stuk door te linken naar de webshop waar de bezoeker de verschillende beschreven hardloopschoenen kan terug vinden. Bezoekers ervaren het doorlinken als goede service en blijven langer op de website.
10. Link naar relevante content
Om de bezoeker optimaal te informeren is het handig om op je website door te linken naar relevante informatie. Wanneer je in een blog uitlegt wat viral marketing precies is wordt het door de bezoekers gewaardeerd als je doorlinkt aan een website met daarop de beste viral marketing acties. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de doorgelinkte pagina opent in een nieuw tabblad.
Naast de bovenstaande tips zijn er nog veel andere belangrijke aspecten die bij het bouwen van een goede website komen kijken. Mist jou website één van de bovenstaande tips? Neem dan contact met ons op om te kijken wat Green Creatives voor jou kan betekenen of kom op ons kantoor langs voor een kopje koffie