Wireframes: het bouwplan van een website

Wireframes: het bouwplan van een website

Webdesign is een proces van passen en meten. Schuiven en verplaatsen. Aanpassen en verbeteren. Hoe meer pionnen betrokken zijn bij het website ontwerp, hoe vaker er meningsverschillen zullen zijn. Om het aantal onnodige aanpassingen tot een minimum te beperken is het zaak om zo snel mogelijk op één lijn te zitten. Wireframes bieden daarbij een uitstekend uitgangspunt. Wat zijn wireframes? Wireframes staan met een duur woord voor de bouwtekening van een website. Via wireframes wordt er voor duidelijkheid en overeenstemming gezorgd. Dankzij vroegtijdig overzicht kost het namelijk veel minder tijd om blokken te verschuiven. Om zo snel mogelijk stappen vooruit te zetten, in plaats van twee stappen achteruit.

Wat zijn wireframes?

Een bouwtekening, een bouwschets, een plattegrond; een wireframe is een visueel hulpmiddel bij de ontwikkeling van een website of app. Ze kunnen daarmee gezien worden als het bouwplan van een website, waarin een overzicht wordt gegeven van de verschillende website onderdelen. In wireframes worden onderdelen vastgesteld zoals het menu en de indeling, zonder daarbij ingewikkeld te doen. Dat betekent geen uitgebreid grafisch ontwerp en gewoon laten zien waar het op staat. Het grote voordeel is dat zo alleen op de inhoud gefocust wordt. Vanaf het eerste moment dat het website doel vaststaat, kunnen ingevingen worden uitgebeeld. Het is namelijk essentieel om zo vroeg mogelijk in het proces te beginnen met een visuele weergave van een site, zonder aan de vormgeving te denken.

Waarom wireframes?

Met wireframes kun je duidelijk communiceren met alle betrokkenen binnen een webproject Regelmatig tekenen we al onbewust een wireframe, maar het zou eigenlijk tot de eerste stap moeten behoren. Het voordeel van wireframes is dat je snel een concept kunt toetsten, niet alleen om te kijken of het brainstormen goed is uitgewerkt, maar ook de site overzichtelijk en daarmee gebruiksvriendelijkheid is. Hoe klein een site ook mag zijn, het is altijd aan te raden om eerst een wireframe te maken. Alleen om onnodige kosten te besparen. Het moment dat de wireframes zijn goedgekeurd, kan de websitebouwer aan de slag. Het scheelt voor alle betrokken zowel tijd als frustratie, omdat er in het begin nu wel goed over nagedacht is. Zo hoeft de programmeur zijn of haar werk niet constant aan te passen aan nieuwe wensen. Vanzelfsprekend is het niet uitgesloten dat er helemaal geen aanpassingen meer worden doorgevoerd, maar het aantal neemt in ieder geval sterk af. Bovendien voelt de cliënt zich ook meer betrokken met het project. Dat betekent meer duidelijkheid, maar ook meer inspiratie en plezier. Waarom wireframes? Met wireframes winnen alle betrokkenen.

Benieuwd naar wat wij kunnen betekenen voor uw bedrijf?

Bekijk dan snel ons portfolio of neem contact op met onze online specialisten.

Recent Blog Posts
Tags

Bezoekadres
Overtoom 141 Loft
1054 HG Amsterdam
The Netherlands

Emailcontact
algemene vragen
info@greencreatives.nl
offerte@greencreatives.nl

Telefonisch contact
tel +31 (0) 20 737 03 46
whatsapp +31 (0) 6 410 33 796
skype greencreatives

green-creatives-logo-avatar

KLAAR OM ER ECHT WERK VAN TE MAKEN?

Green Creatives maakt waar waarvan u altijd al droomde.

TRUSTED BY SOME OF THE WORLD’S SMARTEST COMPANIES

hoe-kies-ik-het-juiste-reclamebureau.-green-creatives

Start typing and press Enter to search