Waarom een website beveiligen met SSL?
Een SSL-certificaat is een must op iedere website waar gegevens worden gedeeld. Vooral als u aantrekkelijker wilt zijn voor zoekmachines, zoals Google, die websites met SSL-certificaten prioriteren. SSL-certificaten hebben ook een positief effect op uw klanten. Benieuwd wat een SSL-certificaten nog meer voor u kan betekenen?Nog geen SSL-certificaat op uw site, wij helpen u graagLAAT ONS HET UITZOEKEN. NEEM CONTACT OP!
Secure Socket Layer
Een SSL-certificaat staat voor Secure Sockets Layer en is een gegevensbestand dat de communicatie op websites tussen computers beveiligd. Een SSL-certificaat bindt digitaal een cryptografische sleutel aan de details van een organisatie. Wanneer geïnstalleerd op een webserver, activeert het hangslot en kan er veilig online gesurft worden. SSL wordt doorgaans gebruikt om creditcardtransacties, dataoverdracht en inlogboeken te beveiligen. En tegenwoordig ook activiteiten op social media.
Voorbeeld: Ik doe mijn boodschappen met mijn computer bij een webshop en voer hier tijdens de aankoop mijn creditcardgegevens in. Deze gegevens worden verstuurd naar de computer van de webshop. Wanneer de webshop geen SSL-certificaat heeft, kunnen mijn gegevens makkelijk achterhaald worden door een derde partij. Heeft de website een SSL-certificaat, dan is de transactie beveiligd door codering.
Hoe werkt een SSL-certificaat?
Een organisatie kan een SSL-certificaat installeren om te zorgen voor beveiliging van de communicatie tussen browsers. Wanneer de verbinding is beveiligd kan er vrij worden gecommuniceerd tussen de webserver en de webbrowser.
Bij een succesvolle installatie van een SSL-certificaat, verandert de HTTP naar HTTPS. De S staat voor secure. Als toevoeging aan de verandering van HTTP naar HTTPS, kan het zijn dat de balk van de browser veranderd in groen of dat er een hangslot voor de websitelink tevoorschijn komt. Dit is afhankelijk van de browser die u gebruikt.
Een SSL-certificaat staat vooraan de URL van de website. Als u als bezoeker op het slotje klikt met de rechtermuis, dan krijgt deze te zien hoeveel cookies en andere gegevens de website heeft verzameld. Als bezoeker kunt u dus altijd zien of een website beveiligd is met een SSL-certificaat.
Welke SSL-certificaten zijn er?
Om de diversiteit aan SSL-certificaten in kaart te brengen, maken wij onderscheid tussen drie typen. Deze typen hangen af van het aantal (sub)domeinen van uw website en verschillen in het aantal bits. Een bit is een eenheid die in dit geval wordt gebruikt om de sleutellengte aan te geven. Vanaf 1 januari 2014 is het verplicht om een website met minimaal 2048 bits te beveiligen. Hoe korter de sleutel, hoe slechter beveiligd en dus makkelijker te kraken door hackers.
Single domein-certificaat
Heeft u een website die gebruik maakt van een enkel domein, dan is een single certificaat voldoende.
Wildcard-certificaat
Een website die bijvoorbeeld ook subdomeinen heeft, wordt geadviseerd om een Wildcard-certificaat af te sluiten. Een subdomein is een domein wat deel uitmaakt van een groter domein.
Voorbeeld:
Het hoofddomein: https://www.voorbeeld.nl
Een subdomein: https://subdomein.voorbeeld.nl
EV-certificaat
Met een EV-certificaat heeft u een meer uitgebreide beveiliging. De EV-certificaat is voorzien van goedkeuring door de certificaatautoriteit(CA). Met een EV-certificaat kunt u een domein en meerdere subdomeinen registreren.
Hoe herkent u het verschil? Bij EV-certificaten is de balk geheel groen of staat voor de URL uw websitenaam in het groen. Bij een eenvoudige SSL-certificaat variant is er enkel een slotje weergegeven.
Informatiebeveiligingsprincipes.
Met een SSL-certificaat bent u voor de volgende informatie goed beveiligd. Encryptie – Beveiliging van gegevensoverdracht. Authenticatie – Checkt of u met de juiste server verbonden bent. Gegevensintegriteit– Zorgt ervoor dat de gegevens zijn afgeleverd.Een SSL-certificaat is niet verplicht, maar het wordt aangeraden door de Autoriteiten persoonsgegevens(AP). Niet alleen beveiligd een SSL-certificaat met encryptie, met authenticatie en gegevensintegriteit, maar een website oogt ook betrouwbaarder voor de klant. Dit heeft weer effect op het imago van uw website en uw bedrijf. Een andere belangrijke reden is dat u niet meer na hoeft te denken over het beschermen van de gegevens die u verzameld op uw website. Met de juiste SSL-certificaat zijn de privacygevoelige gegevens die naar een website worden verzonden zeker weten goed beschermd!Nog geen SSL-certificaat op uw site, wij helpen u graagLAAT ONS HET UITZOEKEN. NEEM CONTACT OP!
Bronnen
https://www.sslcertificaten.nl/support/FAQ/Wijzigen_sleutellengte_van_1024_naar_2048_bit
https://certificaat.kpn.com/pkioverheidcertificaten/ev-ssl/