Conceptontwikkeling: van inleving tot aan realisatie

In dit artikel

Conceptontwikkeling: van inleving tot aan realisatie

De digitale bedrijfsstrategie is inmiddels geformuleerd: de ambities zijn helder en de richting is bepaald. Wat nu? Hoe kom je van het strategische ‘wat’ naar het tastbare ‘hoe’? We zijn aanbeland in het speelveld van conceptontwikkeling. De wisselwerking van analyse, interpretatie en creatie zorgt voor een concreet plan om organisaties naar een hoger plan te tillen. Conceptontwikkeling vormt de brug tussen de oorspronkelijke bedrijfsstrategie en de praktische invulling daarvan. De vertaling van het beoogde resultaat naar een testbaar idee. Het doel is dan ook om de ideeën zo snel mogelijk vorm te geven in een tastbaar prototype. Want alleen dan hebben ideeën nut.

Een valideerbaar verhaal

Bij het opzetten van projecten komt veel kijken; inlevingsvermogen, creativiteit en doorzettingsvermogen zijn daarbij van doorslaggevend belang. Achter elke hoek ligt een nieuwe uitdaging. Een gedegen strategie tussen meerdere partijen is de sleutel tot succes.

Een concept is een concrete invulling van jouw idee: een valideerbaar verhaal. Concepten bestaan uit content (wat) en een middel (hoe) die jou in verbinding brengen met je doelgroep. Voordat dit moment plaatsvindt, dient het concept wel uitvoerig te worden getest. Het succes van hetgeen dat jij hebt aan te bieden, wordt bepaald door de gebruikers. Hoe sneller je in staat bent jouw idee te perfectioneren op basis van feedback, hoe sneller jouw idee zal aanslaan op de doelgroep.

Beleven is overtuigen

Marketing is beleven. Overtuigen is beleven. Met beleving als uitgangspunt, zorg je ervoor dat je een grote stap maakt. Het doel is om beleving te vertalen naar ‘happiness’. Om de doelgroep te raken, met intrinsieke waardeverhoging. Om te overtuigen met een bijzonder verhaal. Om beleving in kaart te brengen en dit vertalen naar concrete oplossingen. Want een concept is meer dan alleen een idee. Er bestaat geen substituut voor ‘doen’. Hoe geniaal ook, met alleen een idee kom je nergens. Hoe goed de oplossing ook mag lijken, de waarde ontstaat pas zodra het idee communiceerbaar en testbaar wordt. Het liefst zorg je daarbij ook voor betrokkenheid van de doelgroep. Om zo samen tot een perfecte match te komen.

De kracht van co-creatie

Een van de invullingen die daarom steeds vaker wordt gebruikt is co-creatie. In de meest simpele vorm bestaat co-creatie bijvoorbeeld uit het invullen van een vragenlijst over een product, met in ruil daarvoor gratis samples. Ook kan er gedacht worden aan online concepten waarbij producten op het internet kunnen worden gepersonaliseerd. Of een ideeënwedstrijd waarbij consumenten hun ideeën insturen en er een winnaar wordt gekozen. Zo lanceerde Lays in 2010 de ‘Maak de Smaak-Battle’. Deelnemers konden daarbij hun eigen chipssmaak insturen, waarna uit de deelnemingen drie mogelijke winnaars werden gekozen. Deze drie smaken werden tijdelijk in productie genomen en in de winkels verkocht. Consumenten konden vervolgens via de site hun favoriete smaak kiezen. De uitgekozen kandidaten konden weer rekenen op een beloning van €25.000 en 1% van de omzet tijdens het eerste verkoopjaar. En Lays zelf? Die mocht met 675.000 inzendingen spreken van een ongekend succes. Conceptontwikkeling kan in het beste geval daarom ook wel worden gezien als de krachten samenbundelen, zodat alle betrokken er beter van worden.

Heeft u een concept dat u wilt uitwerken?

Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen toewerken naar een realiseerbaar plan.

Contact opnemen

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen? Vraag vrijblijvend
een offerte aan of stuur ons een whatsapp op +31641033796