Auteursrecht van uw website

De auteursrechten achter uw website

Stelt u zich eens voor: u heeft een prachtig ontwerp laten maken voor uw website, maar een paar dagen later ziet u precies datzelfde ontwerp op een andere site terug. Als ondernemer wilt u onderscheidend zijn, dus is het vervelend als een ander met uw idee aan de haal gaat. Gelukkig kunt u hier iets tegen doen. Vaak heeft u namelijk auteursrecht op uw website, waardoor u plagiaat kunt bestrijden. Hoe werkt dat precies, en wanneer heeft u het auteursrecht daadwerkelijk in handen?

Welke onderdelen van de website vallen onder het auteursrecht?

Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Artikel 1, Auteurswet, 1912.

Het auteursrecht is van toepassing op alles wat op uw website te zien is. Het gaat dus niet alleen om uw logo, maar ook om zaken als zelfgemaakte afbeeldingen, zelfgeschreven teksten of een persoonlijk ontwerp. In dat ontwerp zitten weer verschillende elementen, zoals de indeling van de pagina, het kleurenpalet, de opmaak van de buttons en de vormgeving van de menubalken. Op het moment dat iemand elementen van uw website overneemt, is dat in strijd met uw auteursrecht en kunt u actie ondernemen. Om in aanmerking te komen voor het auteursrecht moet de website voldoen aan twee eisen:

  1. Persoonlijke stempel: de maker moet een eigen, creatieve, originele, scheppende en substantiële bijdrage leveren aan de totstandkoming van het werk.
  2. Oorspronkelijke karakter: het werk moet origineel zijn en voldoende zijn uitgewerkt.
Auteursrecht van uw website Green Creatives

Heeft u zelf het auteursrecht?

Heeft u de website zelf gemaakt, dan heeft u dus zelf het auteursrecht. Vaak is de situatie echter complexer. U laat bijvoorbeeld een website maken door de IT-afdeling van uw bedrijf, u huurt een freelancer in, of u maakt gebruik van een template (zoals WordPress). Hiervoor gelden verschillende regels. Heeft u een werknemer in dienst die voor u een website maakt, dan behoudt u als eigenaar van het bedrijf het auteursrecht. Werknemers hebben in principe geen auteursrechten over creatieve werken die zij maken voor hun werkgever.

MEDIA

Geeft u de opdracht aan een externe websitebouwer, dan behoudt hij of zij de rechten. U krijgt het gebruiksrecht, maar mag de inhoud en de opmaak van de site niet hergebruiken. Tenminste, tenzij daarover aanvullende afspraken zijn gemaakt. Vaak kiezen freelancers ervoor om hun positie met betrekking tot de auteursrechten in een samenwerkingsovereenkomst kenbaar te maken. U kunt als opdrachtgever dus ook bewust kiezen voor een freelancer die de auteursrechten volledig aan u overdraagt.

Auteursrecht bij de houder van de website

Gebruikt u software en templates, dan ligt het auteursrecht bij de houder van de website –en dus niet bij de maker- . Dat is bijvoorbeeld het geval bij websites die worden gemaakt met WordPress of Joombla. Het kan dus voorkomen dat andere websites of webshops, gemaakt met dezelfde templates, veel overeenkomsten vertonen met uw website. Daar kunt u helaas weinig aan doen. Om dit te voorkomen kunt u kiezen voor een weinig gebruikt thema, of kunt u een persoonlijke website laten bouwen door een externe partij.

Auteursrecht van uw website Green Creatives

Uw werk beschermen

U heeft automatisch de rechten over uw eigen originele werk. U voegt een copyright symbool toe om dit aan te geven. Wilt u misbruik voorkomen? Dan is het verstandig dat u concepten en schetsen bewaart in uw administratie, met daarbij informatie over de ontwerper en het bijbehorende jaartal. Daarmee heeft u altijd hard bewijsmateriaal. Ook kunt u gebruikmaken van een E-Depot, een digitale opslag voor digitale objecten en metadata. U kunt dan altijd bewijzen dat u de auteursrechten in handen heeft.

Auteursrecht van uw website-Green Creatives 4

Bron: 

https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/depot-0

https://www.bol.com/nl/p/media-en-entertainmentrecht/1001004007800703/

Wilt u meer weten over de mogelijkheden met betrekking tot uw merk?

Recent Blog Posts
Tags

Bezoekadres
Overtoom 141 Loft
1054 HG Amsterdam
The Netherlands

Emailcontact
algemene vragen
info@greencreatives.nl
offerte@greencreatives.nl

Telefonisch contact
tel +31 (0) 20 737 03 46
whatsapp +31 (0) 6 410 33 796
skype greencreatives

green-creatives-logo-avatar

KLAAR OM ER ECHT WERK VAN TE MAKEN?

Green Creatives maakt waar waarvan u altijd al droomde.

TRUSTED BY SOME OF THE WORLD’S SMARTEST COMPANIES

hoe-kies-ik-het-juiste-reclamebureau.-green-creatives

Start typing and press Enter to search